12 December 2008

Grootste piramidespel ooit ontdekt.

Gisteren werd het volgende bekend gemaakt:

Bernard Madoff, former Nasdaq Stock Market chairman and founder of Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, was arrested and charged with securities fraud Thursday in what federal prosecutors called a Ponzi scheme that could involve losses of more than $50 billion.

Schokkend! Dit pyramidespel heeft bijna 15 jaar bestaan! De rijksten der aarden zijn er allemaal in getrapt.

Ook zijn een waarschijnlijk groot aantal Nederlanders voor de bijl gegaan. In 2002 heeft Kraland actief Auriga, een zogenaamd feeder-fonds van Madoff, gepromoot.

Wat is het beste hedge fund voor de conservatieve belegger? IEX.nl verslaggever Peter van Kleef vroeg het aan Michael Kraland, mede-oprichter van IEX.nl en vermogensbeheerder bij Attica Vermogensbeheer, een Amsterdamse firma gespecialiseerd in zogenaamde absolute return strategieën.

Wat is je favoriete hedgefund?
“Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Veel goede fondsen zijn gesloten. Dat is een kenmerk van deze activiteit, een soort wet van Gresham: de zwakkere fondsen verdringen de sterkste, want die sluiten vaak, omdat ze zo wijs zijn te beseffen dat ze niet meer geld aankunnen. Andere fondsen sluiten zo nu en dan.”

Het meest rendabele en geduchte fonds waar ik met mijn cliënten in zit - want ik probeer alleen fondsen aan te bieden waar ik ook mijn eigen geld in zou stoppen - is dicht. Die valt dus af, tot er weer aandelen beschikbaar komen. Een fonds dat interessant is, omdat het alle wilde verhalen over hedge funds logenstraft, is het Auriga International Fund.”

“Dat is een fonds dat je niet moet hebben voor de torenhoge score, maar vooral om de bijzonder lage volatiliteit.”


Voor de hele tekst zie het artikel Voor conservatieve beleggers op Iex.nl http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=9961

Een ander feeder-fonds is Fairfield Sentry. Dit in Londen gevestigde Hedge fonds had meer dan 7 miljard in het fonds van Madoff zitten.

Bijna niemand begreep hoe deze fondsen maand in maand uit tussen 0-2% rendement konden genereren. Nu weten we het zeker: there's no such thing as a free lunch.

Overigens Hans Poul van Velthuysen van Zanten van IEX beweert dat Kraland geld kreeg van Auriga voor elke klant die hij aanbracht. Als je dan het artikel op IEX terug leest krijg je daar nare nasmaak van in je mond. Een fonds pluggen dat een piramidespel blijkt te zijn. Ai!

Des interessanter is hetgeen Kraland zelf op Inveztor schrijft op Inveztor.nl:

In de komende dagen zal blijken wie hier allemaal in zit.
Ik ken een aantal namen uit de pensioenwereld die erin waren maar zal pas in de loop van de dag horen wat hier nog van waar is,
Auriga, eerder genoemd op deze site, was ook zo'n distributiepartner van Madoff. Ik sprak vanochtend even met beheerder Jacques Rauber, van Auriga en hij was diep geschokt.

Eerdere geruchten over Madoff waren heel gedegen onderzocht. Dat was in de jaren '90 en begin jaren 2000. Het Fairfield Sentry fonds, een van de grootste rekeninghouders bij Madoff in die tijd, werd net zoals Auriga ook in Nederland gekocht en is misschien de grootste tak aan deze boom in Europa, Kingate is een ander bekend fonds.


Hoe cynisch is het zinnetje eerdere geruchten over Madoff waren heel gedegen onderzocht. Als ze echt zo gedegen waren onderzocht, was het 10 jaar eerder uitgekomen dat dit een piramidespel was!

Als werkelijk $50 miljard verdwenen is in het putje van Madoff dan gaan er nog wel wat koppen rollen de komende weken. Hier hebben mensen totaal onverwacht veel geld verloren en dat zal massaal worden gevoeld.

Een afrader: investeren in een black box met een hoog rendement. Iets wat je niet begrijpt moet je niet in beleggen. Dan maar niet rijk. Altijd nog beter dan weer arm zijn.

4 comments:

Anonymous said...

Madoff heeft de hele wereld voor de gek gehouden, dus het is niet gek dat ook deze mensen erin getrapt zijn.
Hij had een goede naam als ex-voorzitter van de Nasdaq en gold als een goeroe in beursland. Hij heeft dit vertrouwen op een gruwelijke manier misbruikt.

Groet,

Joop

johan said...

Het is waar dat veel beleggers op basis van vertrouwen beleggen, en velen daarmee rijk zijn geworden. Het mooiste voorbeeld zijn wel de aandeelhouders van het eerste uur van Berkshire Hathaway.

Maar toch, je mag van een feeder fonds als Fairfield Sentry verwachten dat ze hun huiswerk goed doen en begrijpen wat ze verkopen aan de beleggers community.

Als je jezelf als expert opwerpt, dan is het toch wel erg verrassend dat je alle rode vlaggen negeert.

Het lijkt mij toch dat je minimaal een accountantsrapport zou willen zien en een keer met de beste man (die zich accountant noemde) te hebben gesproken. Iedereen die ook maar een poging heeft gewaagd de accountant van Madoff te spreken, zou er al achter zijn gekomen dat er een luchtje aan zat. De geur van gebakken lucht.

Des amusanter is dat de curator deze week bekend maakte dat hij nog geen transactie heeft gevonden waaruit blijkt dat het geld dat Madoff binnenkreeg ooit van een bankrekening is gehaald om er mee te beleggen.

johan said...

10/8/2009

De opmerking van Veldhuyzen van Zanten waarnaar in dit stuk wordt verwezen is inmiddels verwijderd.

Voor meer info hierover zie het volgende artikel:
http://www.quotenet.nl/biz/michael_kraland_gedagvaard_voor_pluggen_madofffeeder.php

Anonymous said...

Bedankt voor de interessante informatie