26 December 2010

2011 wordt een woelig jaar.

Het Chinees kerstkadootje (een renteverhoging) belooft niet veel goeds voor 2011. Na vooral stimulering in de afgelopen jaren wordt het nu dus weer tijd om op de rem te gaan staan. Op de rem staan betekent vraaguitval. Vraaguitval betekent minder omzet, lagere marges etc en dus lagere koersen.

Het meest zorgelijk is toch wel dat er steeds meer aanwijzigingen komen dat de Chinese Draak een kwetsbare plek heeft: misallocatie van productiemiddelen. Chanos was de eerste die met deze interessante analyse kwam aanzetten, maar hij is inmiddels niet meer de enige. De Chinese draak wordt gevoed door de exportindustrie maar spuugt onroerend goed uit. Het betoog is dat er teveel wordt gebouwd, dat daardoor de daarbijhorende industrie teveel investeert en dat zodra de onroerend goed prijzen gaan dalen de vraaguitval als olievlek zich verspreidt door eerst China en daarna de rest van de wereld.

Dat alles zou dan weer leiden tot een nieuwe economische crisis. Het zou mij niet verbazen. Het is al jaren geleden dat ik China heb rondgereisd, maar het aantal hijskranen was toendertijd al indrukwekkend. De onroerendgoed prijzen schijnen dat inmiddels ook te zijn.

Dus als je met de Chinese Draak wenst te dansen, pas op: hij spuwt vuur. En steeds vaker.

1 comment:

Apiedapie said...

Hoi, zou je zin hebben om op drasties te komen bloggen? Zie www.drasties.com. De hoofdredakteur, JandeWit, heeft me gevraagd je hierop te attenderen, je blogs zouden daar zeer welkom zijn. Als je er zin in hebt, reageer dan op de site via 'contact us' (links bovenin).
Bij voorbaat dank, Apie (ik blog ook op drasties).