05 August 2011

Berlusconi: het is niet onze schuld, het is jullie schuld!

De toespraak van Berlusconi was geheel volgens de Italiaanse traditie. Het lag niet aan de Italiaanse overheid, ze gingen zich vol richten economische groei en natuurlijk de financiƫle markten snappen er niets van.

De boodschap was: ECB koop onze staatsobligaties. Nadat de ECB dit in eerste instantie had geweigerd, was er gisteren paniek. Vandaag is ECB toch weer begonnen met kopen. Als ik de ECB was, zou ik vooral Griekse obligaties kopen. Die zijn nl lekker goedkoop. Laat die Italiaanse en Spaanse obligaties nog maar wat in waarde kelderen.

Alhoewel Duitsland tegen is, lijkt het kopen van Italiaanse en Spaanse obligaties door de ECB de oplossing te worden die de Euro in stand zal houden. Alleen als Duitse politici hun tanden laten zien en de enorme druk die op ze zal worden gelegd weten te weerstaan en dus bereid zijn afscheid te nemen van de euro, zal er een andere oplossing komen. Het is onwaarschijnlijk dat enig politicus in Finland, Nederland of Duitsland bereid is nog meer commitments in een fonds te stoppen. Dus de oplossing die de ECB voor staat, het noodfonds lijkt nu al een oplossing die zal worden afgeschoten. Het is ook moeilijk te verkopen aan je bevolking dat ze er in Italie een zooitje van maken, halfzachte maatregelen nemen en bij ons de belastingen omhoog moeten dan wel de voorzieningen omlaag.

Nu is even de rust teruggekeerd. Maar de vraag is voor hoelang?

1 comment:

Invest in China said...

Frankrijk nu ook in de gevarenzone
De twijfel over de staatsbegroting is na Italiƫ nu ook overgeslagen naar Frankrijk. De Fransen hebben ook zo'n vastgeroest systeem qua arbeidsrechten, dat hervormingen erg lastig zijn. Ook werken Fransen heel erg weinig vergeleken met Nederlanders en Duitsers. Ik weet dat, omdat mijn vriendin Frans is.
Ik heb gister aandelen in China gekocht, ik ben benieuwd of de beurzen nog veel lager gaan.
Ik heb een website www.investinchina.nl waar je veel informatie over beleggen in China kan vinden.